
1 
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
SAN MATEO COUNTY MOBILEHOME RENT CONTROL ORDINANCE 

 
• Which mobilehome parks are covered by the Ordinance? 

 
The Ordinance applies to mobilehome parks which are either (1) located within the 
unincorporated area of San Mateo County or (2) by agreement with the County are 
bound by the Ordinance.  
 
The mobilehome parks currently covered by the Ordinance are: 
 
BAYSHORE VILLA MANUFACTURED  
HOUSING COMMUNITY  
3499 E. Bayshore Rd. 
Redwood City, CA 94063 
(415) 366-0608 
 

BELMONT TRAILER PARK 
100 Harbor Blvd. 
Belmont, CA 94002 
(805) 773-4434 
 

LA HONDA TRAILER PARK 
Hwy 84 
La Honda, CA 94020 
(415) 365-3133 
 

PILLAR RIDGE  
164 Culebra 
Moss Beach, CA 94038 
(650) 728-3389 
 

REDWOOD TRAILER VILLAGE  
855 Barron Ave. 
Redwood City, CA 94063 
(999) 366-7383 
 

SEQUOIA TRAILER PARK 
730 Barron Ave. 
Redwood City, CA 94063 
(415) 366-0608 

TRAILER VILLA  
3401 E. Bayshore Rd. 
Redwood City, CA 94063 
(415) 366-0608 

 

  
 

• What types of units are entitled to rent control protection under the Ordinance? 
 

All units occupying a space in a licensed mobilehome park, including traditional 
manufactured homes and other forms of vehicles designed or used for human habitation, 
such as camping trailers, recreational vehicles, motorhomes, slide-in campers, or travel 
trailers, are entitled to rent control protection under the Ordinance.  (Ord. Code, § 
1.30.020.)  
 
Rent control protections under the Ordinance do not preempt any State requirements 
that the mobilehome space be the principal place of residence of the mobilehome tenant. 
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• What space leases are covered by the Ordinance? 
 
Under State law, the Ordinance applies only to leases for mobilehome park spaces in 
covered mobilehome parks for terms of 12 months or less.  If you have a lease for a 
space with a term lasting longer than 12 months, your lease is not covered by the 
Ordinance.   
 
Mobilehome park owners are not allowed to require tenants to accept lease terms longer 
than 12 months.    
 

• How much rent can be charged under the Ordinance?   
 
Rent is based on rents that were in effect on July 1, 2003.  The Ordinance allows rents 
to be increased once every twelve (12) months by an amount no greater than 75% of the 
percent change in the Consumer Price Index, or 5%, whichever is less.  These limits on 
rent increases for covered mobilehome spaces apply regardless of whether there is a 
change in ownership of the mobilehome or a change in the tenant occupying the 
mobilehome.   
 

• What is the annual reporting requirement under the Ordinance? 
 
All owners of mobilehome parks subject to the Ordinance must file with the County’s 
Department of Housing an annual report that includes information relating to the 
mobilehome spaces and rents.  (Ord. Code, § 1.30.030.1(a).) 
 

• What if information required by the annual reporting form is missing or unavailable? 
 
The Department of Housing may review all available records of a mobilehome park to 
complete the annual report, including, without limitation, leases, tenant files, and bank 
statements, financial reports, and/or other financial data of the park, and the park owner 
must make such records available for inspection upon a request by the Department of 
Housing. (Ord. Code, § 1.30.030.1(b).) 

 
• What if a park owner refuses to comply with the annual reporting requirement? 

 
The failure to complete the annual reporting form is subject to an administrative citation 
with a penalty of $500 per day.  (Ord. Code, § 1.30.030.1(c).) 
 

• What happens if a mobilehome park owner eliminates or reduces services or 
maintenance that had been provided as of July 1, 2003? 

 
The rent for mobilehome space(s) must be reduced by an amount proportionate to the 
value of the eliminated or reduced services or maintenance.  (Ord. Code, § 1.30.030.2.) 
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• Can a mobilehome park owner request an increase in rent greater than the maximum 
rent allowed under the Mobilehome Rent Control Ordinance? 
 
Yes, if a park owner believes the maximum rent allowed under the Ordinance denies 
that owner a fair return, the owner may file a petition requesting an additional rent 
increase.  (Ord. Code, § 1.30.040.)  Mobilehome park owners must let affected tenants 
know when they have filed such a petition.  (Id.) 
 

• What rights do affected tenants and mobilehome park owners have after a petition has 
been filed requesting an increase in rent greater than the maximum rent allowed under 
the Mobilehome Rent Control Ordinance?  

 
A hearing on the petition will take place not less than 30 days nor more than 120 days 
after the petition is filed.  The park owner and all tenants potentially affected by the 
requested increase in rent will receive notice of the hearing on the petition at least 14 
days before the hearing and they have the right to appear and testify at the hearing.  Park 
owners and affected tenants may retain legal and other professional assistance for the 
hearing. (Ord. Code, § 1.30.060.) 
 

• Can a tenant refuse to pay any increase in rent which is in violation of the Mobilehome 
Rent Control Ordinance? 

 
Yes, if a tenant refuses to pay a rent that violates the Ordinance, the tenant may raise the 
violation of the Ordinance as a defense to any action brought to recover possession of a 
mobilehome space or to collect the rent increase.  (Ord. Code, § 1.30.090.)  


